Det mexikanska köket

Säger man att man ska laga mexicanskt, så är det många som kommer att tänka på tacos. Dock är det mexikanska köket så mycket mer än just bara denna rätt. Om du tar en resa Mexico, eller om du lagar hemma, så finns det mycket att upptäcka i detta lands kök! Det finns stora regionala skillnader i det mexikanska köket, men det är ofta uppbyggt på tre råvaror. Dessa är majs, bönor och squash. Minst lika viktigt är  ris, avocado (ofta i formen av guacamole), chilipeppar, tomat och papaya. 

I norra delen av Mexico så äter man gärna mycket kött och då nöt, get och struts. Sydöstra delen har mer fokus på kyckling och grönsaker och på kusten äter man mycket fisk och skaldjur. 

Olika rätter att äta

Om du åker till Mexico på resa, så finns det mycket att äta. Testa att äta en ceviche, som är en klassisk aptitretare. Det är en kall rätt, som görs ofta på rå fisk eller skaldjur och som har marinerats i uice från citrusfrukter, oftast lime, tillsammans med chili, frukt eller grönsaker.

Missa inte heller att äta den traditonella mexikanska såsen, molesås, som består av bland annat kakao eller mörk choklad. Den smakar fantastiskt med kyckling, ris och bönor.

Äter man ute så serveras man många gånger majschips, innan maten kommer och då tillsammans med en riklig mängd guacamole.

Ät gärna på lokala restauranger, så att du får testa på det äkta mexikanska köket och låta bli det mer turistiga ställena. 

 

3 Sep 2018