Laga mat med en crockpot

Tänk dig att middagen är klar och varm när du kommer hem efter en lång och intensiv dag på jobbet. Bara duka fram, sätta sig vid bordet och njuta. Går det? Ja, med en crockpot går det. En Crock Pot, slowcooker, långsamkokare, slökokare eller lågtryckskokare, det är olika namn på samma sak. De alla syftar på en slags elektrisk gryta.

Vad är en Crock Pot?

Crock Pot är en elektrisk gryta där du kan tillaga mat på ett enkelt, smart, energisnålt och väldigt bekvämt sätt. Du behöver inte stå och passa vid spisen. Du kan göra andra saker istället, så som att lära dig trading genom att klicka här, läsa en bok, eller vara på jobbet. Uppfinningen i sig är omkring 45 år gammal och kommer ursprungligen från USA och märket Crock Pot är originalet. Idag finns det dock mängder av märken och varianter på marknaden. Sedan har det även utvecklats en hel del under åren och idag är de säkra, användarvänliga, lätta att göra rent, energisnåla och du kan välja mellan en uppsjö av olika modeller och storlekar.

Kräver inte mycket tid

Det unika med en Crock Pot är att du inte behöver lägga ner mycket tid alls på själva måltiden för att få en underbar middag i ett långkok. För det mesta är det bara att lägga ner råvarorna i grytan och trycka på ON-knappen och sedan är det klart efter 6–8 timmar. En del väljer att försteka kött, samt att vänta med att lägga i vissa saker som grädde. Det är upp till dig hur du gör.

Vad är fördelarna med en Crock Pot?

 • Maten är klar och redo att serveras när du kommer hem från jobbet
 • Lagar maten försiktigt på en låg och jämn temperatur
 • När tillagningstiden är klar går den över till varmhållning
 • Näring och smak bevaras, tack vara den jämna och låga temperaturen
 • Den har en lägre energiförbrukning än ugn och kokplatta i förhållande till tid
 • Minimalt med förberedelser
 • Endast en gryta används
 • Du behöver inte röra om i grytan under själva tillagningen – ingen passning krävs
 • Användarvänlig och tydliga inställningar
 • Förbered maten när du har tid, ställ in timer och vilken värmenivå du önskar – klart
 • Lätt att rengöra och diska

Att tänka på

Det du bör tänka på för att få råvarorna helt tillagade är tiden och effekten man använder. De flesta kombinationer med rått kött och råa grönsaker behöver omkring 8 timmar på låg effekt för att bli klara. Vätskan kokar heller inte bort, som den kan göra i en gryta på spisen, och detta gör att man kan ha mer vätska kvar i den färdiga rätten. I princip så fungerar det att tillaga det mesta i en Crock Pot, du kanske får anpassa recepten lite och justera tider lite.

Det går nästan alltid att lägga alla ingredienser till rätten i grytan från början och starta tillagningen. Det som du kan avvakta med är mejeriprodukter, annars kan det skära sig. Färska örter ska även de väntas med, till kanske 30 minuter innan allt är klart. Se även till att alltid låta locket ligga på. Lyft det inte alls under hela tiden, om det inte står att du ska röra om efter halva tiden. Om du lyfter på locket för ofta släpper du ut värmen vilket motverkar funktionen samt förlänger tillagningstiden.

27 Nov 2020