Grilltips och tricks

Vill du bli grillens mästare i sommar? Dessa 10 grilltips och tricks kommer att berätta allt du behöver veta för att göra de godaste måltiderna på grillen! Från saftiga hamburgare till perfekt tillagade biffar, följ den här guiden och bli en grillmästare på nolltid!

Att laga mat över eld går tillbaka till tidernas begynnelse. Vilket betyder att grillning i grunden är den ursprungliga metoden för matlagning. Givetvis har vi blivit lite mer sofistikerade med hur vi lagar mat över eld, idén är fortfarande densamma. Kött och grönsaker grillade över heta lågor ger dem en fantastisk smak.

Du kan använda denna grundläggande grillguide på en gasolgrill eller kolgrill. Oavsett om du är nybörjare på grillen eller ett erfaret proffs, kommer dessa tips, tricks och grillhack snabbt att få dig att bemästra grillen!

1. Se alltid till att din grill är varm

Om du lägger på mat i en varm grill får den en underbar yta på utsidan, samtidigt som den behåller sig perfekt saftig i mitten. Det kommer att förhindra att mat fastnar på grillen, och det är viktigt för matlagningssäkerheten.

Att lägga till kött på en varm grill hjälper till att döda bakterier. Värm alltid grillen med locket stängt, så att det snabbt värms upp till önskad temperatur. Beroende på grill och temperatur tar det 10-15 minuter att värma upp en grill, så planera därefter.

2. Börja med en ren grill

Detta kommer att tillåta smaken av det du lagar att skina igenom och inte blandas med smaker som finns kvar från det du lagade sist på grillen. Det hjälper också till att förhindra att mat fastnar på grillen.

Jag rekommenderar att du rengör grillen med en stadig borste när den är varm. När småbitar som lämnats kvar från ditt senaste grillpass värms upp är de mycket lättare att ta bort! För att behålla en ren grill rekommenderar jag att du rengör grillen direkt efter varje användning innan du stänger av värmen.

Har du ingen grillborste? Använd en kulad bit folie för att rengöra grillen. Om du rengör när grillen är varm, håll i foliekulan med en tång för att rengöra grillen och undvika att bränna fingrarna!

3. Olja in grillgallren

Detta hjälper till att förhindra att magert kött fastnar på grillen. Eftersom att spraya matlagningsspray på en grill kan orsaka bloss, rekommenderar jag att du inte använder den på grillen. Häll istället olja på en pappershandduk och använd sedan en tång för att gnida oljan på grillgallren.

Om du vill undvika olja under matlagning, lägg en bit non-stick grillsäker folie på grillen och laga maten direkt på folien. Oroa dig inte, maten kommer fortfarande att uppnå de underbara grillmärken vi alla känner och älskar!

4. Flytta inte runt mat och öppna inte locket på grillen!

De flesta livsmedel behöver bara vändas en gång under tillagningsprocessen. Att flytta maten runt grillen medan den tillagas kan göra att maten blir ojämnt tillagad och kan öka den totala tillagningstiden.

Eftersom du bara behöver vända maten en gång, utanför den enda luckan, bör locket till grillen hållas nere. Detta hjälper till att säkerställa att grillen förblir tillräckligt varm för att laga din mat, det påskyndar tillagningstiden och förhindrar att maten torkar ut. Det förhindrar också uppblossningar genom att begränsa syret som kommer in i grillen.

5. Använd en snabbavläst kötttermometer för att kontrollera om den är säker och önskad temperatur

Livsmedelssäkerhet är oerhört viktigt. Du vill alltid se till att maten på grillen tillagas till en säker temperatur. Använd en snabb termometer för att se till att köttet tillagas till rätt temperatur på grillen. 

Kom ihåg att tillagat kött kommer att stiga 5-10 grader efter att du tagit bort det från grillen, detta kallas för tillagning av överföring, så ta hänsyn till det när du tar bort köttet från grillen.

6. Låt alltid köttet vila efter att du tagit bort det från grillen.

Beroende på köttet, låt det vila i minst 5-15 minuter innan du skär i det. En stor bit kött kommer att behöva mer vilotid än en mindre biff, som en filé.

Genom att vila köttet kan safterna omfördelas genom köttet för en saftigare, mörare köttbit. Jag rekommenderar att lägga köttet i en bit folie medan det vilar för att hålla köttet varmt medan safterna omfördelas.

7. Följ alltid dessa riktlinjer för livsmedelssäkerhet

Undvik korskontaminering genom att använda separata skärbrädor och redskap för rå och tillagad mat.

Förvara alltid kött i kylen medan det marineras och ös aldrig med marineringsvätskan, om det inte har kokats ner för att ta bort alla bakterier från det okokta köttet.

8. Använd en grillkorg

Använd en grillkorg för mat som kan falla genom gallren och orsaka blossar. Dessa är otroligt praktiska för att grilla tärnade grönsaker och frukt.

Om maten som hamnar i korgen inte redan har slängts i olja, var noga med att smörja korgen innan maten tillsätts för att förhindra att den fastnar.

9. Vet om du ska laga din mat direkt eller indirekt

För mindre köttbitar som tar 20 minuter eller mindre att tillaga ska de grillas på direkt värme, medan stora köttbitar som tar mer än 20 minuter att tillaga ska grillas på indirekt värme. En New York Strip ska tillagas på direkt värme, medan revbensspjäll ska tillagas med indirekt värme.

Så vad betyder egentligen matlagning med indirekt värme? Det betyder att hälften av din grill kommer att värmas upp, medan den andra hälften inte är det. Köttet kommer att sitta på den sida som inte är uppvärmd och tillagas indirekt från den andra sidan som är uppvärmd.

Temperaturen på grillen bör vara runt 175 C för indirekt grillning. Det är extremt viktigt att inte öppna grillen mer än en eller två gånger under indirekt tillagning. Att öppna grillen regelbundet kan kyla ner den indirekta temperaturen kraftigt och drastiska temperaturförändringar under hela tillagningsprocessen kan få köttet att torka ut.

10. Tillsätt sås till köttet i slutet av grillningen

Om du planerar att ösa kött med en sås eller glaze, gör det alltid under de sista 5 minuterna av tillagningstiden, om den totala tillagningstiden är 30 minuter eller mindre. Och under de sista 15 minuterna av tillagningstiden, om den totala tillagningstiden är över 30 minuter.

Om du lägger till en glaze eller bbq-sås, särskilt en med socker, för tidigt i tillagningsprocessen kan ditt kött brännas och fastnar på grillen.

6 Jun 2023