Meny för alla hjärtans dag

Med en vecka kvar till alla hjärtans dag så är det hög tid att planera in en romantisk middag. Det sägs ju att vägen till hjärtat går via magen. Därför ger jag här idag tips på en trerätters middag som fungerar alldeles utmärkt att bjuda på den 14 februari.

Förrätt

Krispig råraka med skagenröra och rom

Du behöver
Råraka
600 g fast stor potatis
1 dl skirat smör
salt
Skagenröra enligt Wretman
400 g räkor med skal
0,5 dl majonnäs
1 tsk pressad citron
salt och peppar
Garnering
1 liten pepparrot, riven
1 knippe dill
4 klyftor citron
100 g avhängd sikrom eller löjrom

Gör så här
Råraka
Skala potatisen och riv på den grova sidan på rivjärnet. Krama ur vätskan.
Stek på medelvärme med skirat smör tills potatisen är krispig och gyllenbrun på båda sidor.
Wretmans skagenröra
Skala och grovhacka räkorna. Tillsätt majonnäs, citronsaft och smaka av med salt och peppar.
Servering
Servera rårakorna med skagenröra, riven pepparrot, dill, citronklyftor och klickar av rom.

Huvudrätt

Oxfilé med rotsellerikräm, ingefärsinlagda svarta vinbär och rivet hasselnötssmör

Du behöver
Inlagda svarta vinbär
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
100 g ingefära, riven
300 g frysta svarta vinbär, tinade
Rivet hasselnötssmör
200 g brynt smör, rumstempererat
200 g hasselnötter, rostade och hackade
Oxfilé med steksky
4 bitar härlig oxfilé à 150 g
salt och peppar
olja och smör, till stekning
vitlök
timjan
2 msk rödvinsvinäger
2 dl utspädd kalvfond
Rotsellerikräm
600 g skalad rotselleri
3 dl mjölk
2 dl grädde
150 g smör
Garnering
1 ask smörgåskrasse

Gör så här
Inlagda svarta vinbär
Koka upp ättika, socker, vatten och ingefära. Sila lagen över vinbären och låt gärna ligga över natten.
Hasselnötssmör
Blanda alla ingredienser och vispa ihop tills det blir ett homogent smör. Smaka av med salt.
Gör små rullar av smöret och linda in med plastfilm. Frys gärna över natten. Riv sedan smöret över köttet, gärna vid matbordet och succén är total.
Oxfilé och sky
Krydda köttet med salt och peppar ordentligt. Bryn köttet i olja och smör med vitlök och timjan. Baka klart i ugnen på 100 grader till 52-54 i innertemperatur (Det föredrar jag, rekommendationen är 55-70 grader).
Spara allt i pannan och gå i med rödvinsvinäger och kalvfond. Koka ihop till bra konsistens. Sila och servera till köttet.
Rotsellerikräm
Dela sellerin i mindre bitar och koka mjuk i gräddmjölken. Sila av vätskan och mixa slät i en blender med smör. Smaka av med salt. Klart!
Servering
Skiva köttet i rejäla bitar och servera med skyn, rotsellerikrämen, vinbären och klippt krasse. Avsluta med att riva över det fryst smöret precis innan servering, gärna vid bordet.

Och som avslut på det hela så är det inte fel med en riktigt god efterrätt.

Efterrätt

Tom Sjösteds gino

Du behöver
200 g vit choklad
500 g frukt och bär, typ jordgubbar, kiwi, hallon, björnbär och banan
500 g vaniljglass
Mynta

Gör så här
Smält chokladen och fördela tunt på bakplåtspapper. Låt stelna.
Dela frukterna (om det behövs) i mindre bitar och lägg upp frukt och bär på en plåt.
Bryt chokladarken och lägg över blandningen.
Gratinera högst upp i ugnen på 275 grader i cirka 3-4 minuter.
Servera direkt från plåten med vaniljglass.
Garnera gärna med mynta.

7 feb 2019