Så undviker du misstag i köket

Det finns en hel del misstag som man kan råka göra i köket, oavsett hur bra man är på att laga mat. I dag tänkte jag göra en lista på saker som många gör och vad man bör göra istället. 

Du lägger i vitlök för tidigt

Vitlök är riktigt lätt att råka bränna vid. Det är inte för inte som det i recepten står att du ska lägga i det sist. Så se till att göra som det står och vänta med vitlöken till det allra sista.

Du mäter upp torra ingredienser i mått som är avsedda för vätska

Att ha rätt mått är viktigt, särskilt om du ska baka. Mjöl måste du kunna få korrekt genom att skrapa bort överflödet så att decilitermåttet inte är toppat eftersom du då riskerar att använda för mycket. Dock är det allra bästa sättet att baka på att använda en köksvåg för att få rätt mått på ingredienserna.

Du förvarar i princip allt i kylen för att det ska hålla längre

Kolla upp vad som gäller för olika grönsaker. En del grönsaker bör överhuvudtaget inte vara i kylen. Tomater är ett sådant exempel, som trivs bättre i rumstemperatur.

Du lägger i för mycket i stekpannan

Det går inte snabbare för att du lägger ner precis allt i din stekpanna. Snarare är det tvärtom! För mycket mat i pannan gör resultatet sämre. Lagom är bäst, detta gäller alltifrån grönsaker till kött.

Du saltar vattnet för lite

Salt när du kokar pasta är ett måste. Det smaksätter det inifrån och ut och om du använder för lite, eller kanske inget salt alls, får du istället en smak av tråkiga nudlar. En bra utgångspunkt är cirka 1,5 matsked salt för varje 0,5 kilo pasta.

Du använder olivolja till ALLT

Olivolja är förvisso en bra olja och god. Men den passar inte så bra om den blir allt för varm. Den kan brännas. Det är bättre satsa på att ha smör eller andra oljor när du steker och har olivoljan i salladen.

Du tinar inte köttet innan du använder det

Köttet behöver få rumstemperatur innan du börjar tillaga det för att det ska bli så genomkokt som möjligt. På så sätt minimerar du risken att få en överkokt utsida, medan insidan inte är färdig.

Du ställer in varm mat i kylskåpet

Oavsett vad det är för mat, ställ inte in det i kylen om det är varmt! Du bör låta det svalna av innan du gör det. Maten i sig mår inte bra av att kylas snabbt så väl som att annat i kylen kan ta stryk då du värmer upp kylutrymmet.

Du fräser grönsaker som fortfarande är blöta

Om du har tvättat grönsakerna, se till att torka dem innan du lägger dem i pannan för att steka. Är de blöta så kommer de att ångas istället och det gör att de blir sladdriga och trista.

Du låter inte köttet vila efter stekningen

Något du alltid bör göra då du steker kött är att låta de vila efter. Minst ett par minuter, gärna längre. Passa på att då kika på ett casino med bankid via denna casinoguide. Anledningen att låta köttet vila är att köttsafterna behöver lite tid att balanseras efter tillagningen och det innebär att du får en godare köttbit.

3 May 2020