Mat på Mallorca

Mallorca tillhör Spanien och det man ofta tänker på när man talar om spansk mat är tapas eller paella. Dock finns det mycket mer än bara det att välja på om man bor i hus på Mallorca eller på hotell. Det spanska köket och det som finns på Mallorca skiljer sig något åt. Maten och jordbruket är ett hantverk i sig och det brukar vara det allra bästa som serveras till turisterna. Många gånger står grönsakerna i fokus. Rätter som baseras på aubergine, lök, tomater och paprika är vanligt. 

Det finns även mycket lokalproducerade råvaror som används efter säsong. Man märker att man är vid medelhavet och det är mycket fisk, skaldjur, olivolja, nötter och grönsaker. Typiska rätter på menyn är friterad bläckfisk, sardiner, gambas som är stora räkor, med mera. Många som åker hit på semester missar en del av den lokala maten, då det även finns en del internationella restauranger. Men de som köper hus på Mallorca och bor här stora delen av året vet ofta att det är bättre på de lokala restaurangerna. 

Mat att äta

Sardiner serveras ofta med en traditionell sallad som heter trempó, vilken består av basgrönsakerna lök, tomater och paprika. Salladen kan även ätas med bröd eller användas som en slags garnering på rätten cocas, som påminner om paj eller pizza. 

Gillar man kött, så finns det en hel del rätter som har mycket fläskkött. Det finns bland annat den lufttorkade skinkan (Jamon Serrano) och Sobrasada, som är en röd och bredbar korv som kryddats med salt, peppar och paprika. Lamm är även det mycket vanligt.

 

 

21 Jul 2018